Обжалване на обществена поръчка – с или без адвокат

Обжалване на обществена поръчка – с или без адвокат

Обжалването на обществена поръчка пред ВАС или КЗК не е лесно, а още по-трудно го прави това, че в редица случаи фирмите се опитват да се подготвят и да обжалват процедурата съвсем сами. За подобно нещо е добре да се търси помощ от специалист, което е разбираемо предвид безкрайните бюрократични спънки, които могат да възникнат.

Предимства да обжалваме с адвокат обществена поръчка

Несъмнено, когато става дума да се оспори решение взето по повод изпълнението на дадена обществена поръчка, ползването на специализирана юридическа помощ може да бъде наистина много полезно. Няма как да се отрече, че специалистите имат голям опит и могат да улеснят нещата за вас.

Когато става дума за процедура по обжалване, трябва да знаете, че има определен еталон, по който трябва да се подаде жалбата. Трябва да се посочат всички важни подробности, което няма да е лесно ако не ви съдейства някой, който действително разбира за какво става дума.

Наистина, хонорарите на адвокатите, специализирани в обществени поръчки не са много малки, но това не струва нищо на фона на всичко, което може да се загуби от финансова гледна точка ако не успеете да спечелите в една подобна ситуация.

Няма съмнение, че когато се взимат такива решения правдата не винаги е гарантирана, защото винаги съществува риск от манипулация. Един добре трениран адвокат обаче може да свърши чудеса по този въпрос.

Той ще знае къде да постави акцент и как да изложи най-ясно вашите доводи, че решението за обществена поръчка не е обективно. Съответно, може да се обжалва част от решението и цялото из основа.

Предимства да обжалваме без адвокат

Трудно е да се намери положителната страна на един подобен избор, но все пак ако сме достатъчно упорити, тогава не е невъзможно да намерим такава. В случая предимството е, че ще съумеете да спестите известна сума пари. Това ще стане в резултат на непохарчен хонорар за адвокат, а както всеки се досеща, хонорарите на адвокатите са по-големи отколкото би ни се искало да са.

Това не звучи добре на фона на факта, че дори и да похарчите не малка сума пари, то гаранция за удовлетворителен резултат на практика няма. Реално, може да се окаже, че дори и след като сте похарчили сериозна сума за обжалване, крайното становище на Комисията за защита на конкуренцията може да е същото.

В този ред на мисли, каквото и да направите крайният резултат все пак може да бъде неочаквано добър. Ако успеете да изложите своята позиция и гледна точка така, както трябва, все пак можете да постигнете голям успех и правдата в края на краищата да възтържествува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *