Жени Желева за поддържането на блог и реализма

Жени Желева за поддържането на блог и реализма

Казвам се Жени Желева и съм блогър – не само любител, но и професионалист. От скоро поддържам и личен блог – „Блогът на Жени Желева за жени“, но опитът ми в блогърството е дългогодишен.

За толкова време се сблъсках с какви ли не перипети и видях какво ли не. Сега смея да твърдя, че знам достатъчно за блогването, за да напиша тази статия, а именно – какви са очакванията и реалностите при поддържането на един личен блог.

Очакване №1 – Бързо нарастване на последователите и популяризиране на блога

Реалност – Всеки нов блогър очаква, че блогът му ще се изстреля за една нощ, но истината е че това изисква време и най-вече – да не се отказвате. Освен, ако не сте голямо име, шансовете блогът ви да стане стремително популярен са близки до нулата.

 

Очакване №2 – „Ще съм точен/точна и ще поствам редовно“

Реалност – Истината е, че повечето блогъри сме доста разпилени и има дни, в които сме измъчвани от липса на концентрация, нулева креативност или просто мързел.

Да, отговорността ни към нашите читатели няма да ни позволи да сме постоянно такива, но е факт че ги има и тези дни. Това е и една от причините да не съм толкова редовна в „Блога на Жени Желева“, но се надявам, че ще ми простите. А представете си, че искате и да популяризирате блога си сред друга аудитория чрез гост-публикации (Пример: “Жени Желева и блогът за жени) или интервюта (Пример: Жени Желева – Моите 6 причини да стана блогър)

 

Очакване №3 – Блогването е лесна работа и не отнема никакви усилия

Реалност – Макар и за повечето от нас поддържането на блог да е удоволствие и признание, това не означава, че е лесно. Всеки от нас влага по нещо от себе си във всеки текст, защото статиите и самият блог са изражение на човека, който стои зад него.

Моя милост Жени

Очакване №4 – „Измислянето на тема е лесно и постовете ми са оригинални“

Реалност – Блогването се развива от толкова години и има толкова много блогове, че има голяма вероятност да има вече написана същата или подобна на нашата тема.

Това, което ни остава като вариант, е да пишем по теми, които са близки до нас и да отразяваме собственото си мнение и опит.

Това правя аз в „Блога на Жени Желева“ и от своя опит досега смея да твърдя, че ми се получава.

 

Очакване №5 – Поддържането на блог не е „истинска“ работа

Реалност – Някои хора наистина мислят така, но очевидно те не приемат блогването на сериозно. Хората, които имат страст за блогване знаят, че това Е истинска работа.

Естествено, ще отнеме известно време докато го превърнете в постоянната си работа, тъй като това изисква постоянен приход на пари, но това не е невъзможно – напротив, много блогъри вече са го постигнали.

Това е причината да не съм толкова активна в „Блога на Жени Желева“ – все още съм в етап, в който това не е постоянната ми работа, но определено съм се насочила натам.

 

Очакване №6 – Лесно е да се правят пари от поддържането на блог

Реалност – Това е толкова вярно, колкото и не е. Да, може да се изкарват пари от блогване и да, това може да е постоянният ви доход. Но със сигурност не е лесно, защото вашите читатели не са стадо потребители, чиято единствена функция е да ви носи печалба. Отговорността към читателя е най-важното за един истински блогър – ако те могат да усещат това, тогава и само тогава вашият продукт може да има някакъв успех.

 

Очакване №7 – С напредването на времето блогването става само по-лесно

Реалност – Честно казано смятам, че става дори по-трудно. За съжаление поддържането на блог не е като карането на колело или кола – не става по-лесно с времето. Идеите стават все по-малко, темите започват да се изчерпват, а очакванията на читателите към вас стават все по-големи.

Работя като професионален блогър от години насам, но едва когато създадох своя „Блог на Жени Желева“ видях колко трудно е да поддържам консистентност и да запазя интереса на читателите си. Но това е предизвикателството, което ще ви помогне да израснете и да се превърнете в професионалист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *