Незаменими аминокиселини – хистидин

Незаменими аминокиселини – хистидин

Аминокиселината хистидин е една от незаменимите аминокиселини, които изграждат човешкото тяло. Това че е незаменима означава, че ако не бъде набавена от храната, която консумираме в ежедневната диета или от прием на определена хранителна добавка, тази аминокиселина няма как да бъде създадена от човешкия организъм.

Това не се отнася за заменимите аминокиселини, които, макар че също са от огромно значение за нашето здраве, все пак в случай на нужда могат спокойно да бъдат създадени от жизненоважните органи в човешкото тяло, какъвто е например черния дроб.

Хистидинът като аминокиселина се свързва с растежа на новородените и с регулацията на този процес за да става този растеж с определен темп. Аминокиселината е отговорна също в голяма степен за изграждането на човешкото тяло, скелет, мускули, стави, както и за способността на човешкото тяло да се самопоправя и самовъзстановява, което я прави изключителна!

Хистидинът е от огромно значение за човешкото тяло за да може то да се създаде хистамин, глутамат, феритин и хемоглобин. Но значението на хистидина не стига до тук.

Той е един от основните регулатори на различните метаболитни процеси в организма на отделянето и използването на енергия от човешкото тяло, има връзка с поддържането на редица параметри в кръвта, а освен това отговаря и за детоксикацията на човешкото тяло от тежки метали.

Хистидинът е основа на всички процеси по самолекуване и възстановяване на човешкия организъм, което го прави истинско чудо на природата.

Тъй като спада към групата на незаменимите аминокиселини, хистидинът не може да се създаде в човешкото тяло и трябва да включим към диетата си продукти, които да ни го набавят. За разлика от почти всички аминокиселини, които са ни необходими, хистидинът е уникален с това, че се среща по-често в растенията, а не в продуктите от животински произход, което е добра новина за вегетарианците и за любителите на пресните плодове и зеленчуци. Сред най-добрите източници на хистидин са ябълките, нарът, алфалфа, краставици, чесън, спанак, репички, целина, моркови и много други.

Количеството хистидин, от което се нуждаем много зависи от килограмите на човешкото тяло. Според учените човешкият организъм се нуждае от около 14 милиграма хистидин на килограм тегло дневно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *