Лукът бори лошия холестерол в организма ни

Лукът бори лошия холестерол в организма ни

Безспорни са ползите от консумацията на лук в нашето ежедневие за справяне при висок холестерол. Лукът е предпочитан зеленчук, поради редица свои полезни свойства и е широко застъпен в българската и световна кулинария.

Едно от може би най-ценните му качества се състои в това, че, благодарение на химичния си състав, той има способността да изчиства лошия холестерол от човешкия организъм и същевременно да завишава нивата на добър холестерол. Лукът е изключително ценно средство в борбата с грипове и простуди, тъй като подсилва имунитета на организма и му доставя важни витамини.

Ценните му съставки като етерични масла и киселини с органичен произход, спомагат за регулиране процеса на храносмилане, стимулират отделянето на повече стомашни сокове и повишават апетита. Наред с това, лукът стимулира дейността на мозъка и е изключително полезен за венците и зъбите. Освен че намалява количествата опасен холестерол в организма, той играе важна регулираща роля и предпазва организма от развитието на различни сърдечно-съдови заболявания, в това число проблеми с коронарната артерия и сърцето. Действа отлично и в профилактиката срещу рак.

Говорейки си за безспорните ползи от ежедневната консумация на лук в контекста на висок холестерол е важно да се спомене, че това важи с особена сила за червения лук. Полезните му съставки са в пъти повече, отколкото в белия лук; освен това той има и други преимущества пред него – притежава значително по-мек и сладникав вкус и не е е толкова лют, което го прави предпочитан в кулинарията, особено за сурово приготвени храни като сосове, дресинги и салати.

Най-широко разпространение червеният лук има в Близкия изток, Индия и по Средиземноморието. Там процентът хора, страдащи от висок холестерол, е и значително по-нисък. Именно червеният лук притежава изключителната способност да съхранява и увеличава количеството добър HDL холестерол и по този начин да предпазва от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт или инсулт.

Тези факти са научно подкрепени и с доказателства от многобройни проведени експерименти с животни. При мишките, например, хранещи се с червен лук и с храни, богати на холестерол, се наблюдава понижаване на стойностите на холестерола с до 15-20%, за разлика от тези, в чието меню отсъства червеният зеленчук. По препоръки на специалистите диетолози ежедневният прием на червен лук е добре да бъде заложен в менюто на всеки човек, който цени доброто си здраве и се стреми към добра физическа форма, пълноценен живот и корекция в нивата на своя холестерол.

Освен с разнообразно хранене, то лошия холестерол може да бъде победен и с дпълнителни средства, които да увеличат ефективността ви като например LipoPhytol®

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *