Как работят сайтовете за групово пазаруване

Несъмнено сайтовете за групово пазаруване си имат своите предимства и недостатъци. Към плюсовете им можем да причислим най-вече възможността да закупите оферти с намаление, както е в големия български сайт Ofertini.com. Към Виж »

Лукът бори лошия холестерол в организма ни

Безспорни са ползите от консумацията на лук в нашето ежедневие за справяне при висок холестерол. Лукът е предпочитан зеленчук, поради редица свои полезни свойства и е широко застъпен в българската и световна Виж »

Колко мощен климатик да изберем?

Днес ще ви отговорим на един от най-изконните въпроси занимаващи потребителите на климатици във Варна, а и в цялата страна, а именно как да изберем климатик, който да отговаря на нашите нужди Виж »

 

Изпълнителната власт в жилищната сграда – домоуправител

Домоуправител – това е собственик или обитател на даден апартамент в жилищна сграда, който бива избран за тази длъжност от общото събрание на сградата. Неговата дейност обхваща събирането на средства от обитателите за заплащане на общите сметки за ток, вода, чистота, нафта (ако има) и др., което става чрез известяване на таблото, където се описва и срокът за тяхното изплащане, за да не се стигне до проблеми.

Негова работа също е съблюдаването дали се спазват часовете за общо спокойствие в обедните (14:00 до 16:00 ч.) и вечерните (23:00 – 07:30 ч.) часове, което е дълг на всички обитатели, и те трябва да се спазват в името на доброто съжителство. Друго негово задължение е да наблюдава, и ако не, да информира своевременно обитателите, за заключването на главната врата на входа от 22:00 до 07:00 ч., както и да ги информира, че е техен дълг да знаят кого пускат в сградата, използвайки звънците на домофоните.

В неговите задължения влиза още и да следи дали са се появили насекоми или други вредители в сградата, и съответно да вземе адекватни мерки за тяхното унищожаване, като паралелно с това информира обителите на сградата. Задачата на всеки домоуправител е да наглежда обичайните дейности (чистене) и необичайните (ремонти, поправки). Той разделя всички разходи по равно, които трябва да се заплатят и събира парите за това. Понеже това не става веднага, той трябва да е любезен, но настоятелен, тъй като колкото повече дължими суми се събират, толкова по-трудно е тяхното изплащане.

В случай, че някой наемател на апартамент се изнесе, без да е заплатил тези сметки, тяхното погасяване се поема от собственика на апартамента. Тоест един домоуправител на дадена сграда се явява като изпълнителната й власт, докато общото събрание на сградата, което се състои от нейните обитатели и собственици, е шефът на сградата. Най-добра перспектива изглежда обаче наемането на професионален домоуправител, който със сигурност ще извършва качествено споменатите по-горе дейности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *